List View
Tanbábuk és oktatók a Taktikai harci sérültellátási (TCCC) és vérzéscsillapítási képzéshez.

Taktikai harci sérültellátás

A Taktikai harci sérültellátás (TCCC) irányelveket tartalmaz a harctéren elszenvedett életveszélyes sérülések azonnali orvosi ellátására vonatkozóan. A harcban részt vevő egészségügyi és nem-egészségügyi személyzet minden tagját képzésben kell részesíteni a harc közben elszenvedett traumás és robbanásos sérülések kezelését illetően. A TCCC a sérültek ellátásának három fázisát különbözteti meg: tűz alatti ellátás, taktikai harctéri sérültellátás és taktikai kiürítési ellátás. Az orvosi ellátásra vonatkozó képzés a leggyakoribb harctéri sérüléstípusok vérzéscsillapító kötésekkel való ellátására és a légutak biztosítására összpontosít, míg a taktikai képzés olyan készségekre is kiterjed, mint például a sérült kihúzása vagy kivitele a biztonságosabb helyszínre való evakuálás érdekében.

Tűz alatti ellátás

Az életveszélyes nyílt vérzéseket vagy végtagvérzéseket az első fázis során azonnal csillapítani kell végtagi nyomókötések (tourniquet) felhelyezésével.

Taktikai harctéri sérültellátás

A második fázisban a masszív vérzést csillapítani és a légutakat biztosítani kell (állkapocs-kiemelési manőver, orr-garat légutak). Légút-elzáródás vagy masszív arcsérülés esetén sebészeti garatmetszés (cricothyroidotomia) válhat szükségessé. Ebben a szakaszban a sérült légzését és keringését, valamint a tenziós (feszülő) pneumothorax esetleges jeleit gondosan ellenőrizni kell, az áthatoló mellkasi sérüléseket pedig kezelni kell és le kell zárni. A nyomókötéseket újra kell értékelni, és meg kell győződni a vérzés megszűnéséről, a sérültet pedig ellenőrizni kell vérzéses sokk jeleire. A kihűlés (hypothermia) megelőzését célzó intézkedéseket kell alkalmazni, a töréseket sínnel kell rögzíteni, és megfelelő gyógyszereket (fájdalomcsillapítókat, antibiotikumokat) kell adni. Egy további fontos tényező az égési sérülések ellenőrzése és kezelése.

Taktikai kiürítési ellátás

A harmadik fázis során nyújtott ellátásnak ugyanolyannak kell lennie, mint az előző fázisban. Mellkasi vagy hasi trauma jelenlétekor a sérültet gondosan ellenőrizni kell tenziós pneumothorax jeleire. Ezen túlmenően minden tartósan fennálló vagy kiújuló vérzést csillapítani kell, a sérültet pedig melegen kell tartani.

A Taktikai harci sérültellátási képzés hatékonyságának növelése orvosi szimulációval

A sebkezelés, a gyors evakuáció és a fertőzések kezelése mindig kritikus fontosságú volt a hadviselés során. „The Early Treatment of War Wounds” [„A háborús sebek korai kezelése”] című művében H. M. Gray ezredes 1919-ben a következőket állapította meg:
„Az a vérzés, amely egy fő artéria sérülésekor alakul ki, rendszerint annyira gyors és bőséges, hogy a sebesült meghal, mielőtt a segítség odaérne hozzá.”
Azóta azonban óriási mértékben javultak az első kiérkezők segítségnyújtási készségei a katonai környezetben. Mint az orvosi képzés minden területén, a szimuláció használata itt is javítani képes a képzés hatékonyságát azáltal, hogy a valóságnak megfelelő helyzeteket és „első kézből való” tanulási lehetőségeket kínál. A nagy stresszel járó harctéri helyzetek harctéri sérüléses tanbábukkal és oktatókkal történő szimulációja minden harcost fel tud ruházni a megelőzhető halálesetek számának csökkentéséhez szükséges készségekkel.

Megelőzhető halálesetek: szimuláció alkalmazása a harcosoknál a TCCC keretében

A megfelelő képzésnek köszönhetően a harcban részt vevő egészségügyi és nem-egészségügyi személyzet minden tagja meg tudja tanulni, hogyan kell sikeresen gondozni a sebesülteket és csillapítani a vérzést mindaddig, amíg a sérültet evakuálni lehet a harctérről, és át lehet adni további kezelésre az orvosi ellátást nyújtó személyzetnek.
A Taktikai sérültellátási szimulátorok (TCCS) és a Taktikai vérzéscsillapítási oktatók (THCT) sorozat realisztikus módot nyújt a katonai személyzet, a kormányzati erők, az orvosi mentőcsapatok és a magánbiztonsági személyek számára a Taktikai harci sérültellátási (TCCC) képzésre az életmentő technikák és stratégiák teréna harctéri traumás sérülések ellátásában. A TCCC szimuláció a harc közben kialakuló leggyakoribb sebtípusokon alapul, és javítani tudja a harcban résztvevők felkészültségét és reakcióidejét a megelőzhető halálesetek számának jelentős csökkentése érdekében.
 
„A sebesültek sorsa azoknak a kezében van, akik az első kötést felhelyezik a sebre.”
Dr.Nicholas Senn,az Egyesült Államok Katonaorvos Szövetségének alapítója.
P102 vérzéscsillapítási oktató kar, 1022652 [P102], Harctérisebesülés-ellátási TCCS szimulátor

P102 vérzéscsillapítási oktató kar

450 088,00 Ft
Termék: 1022652 [P102]

Szimulációs betegmonitor - REALITi Plus, 1022815, Harctérisebesülés-ellátási TCCS szimulátor

Szimulációs betegmonitor - REALITi Plus

Termék: 1022815

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor lőtt sebekkel - TCCS 1, 1021380, Harctérisebesülés-ellátási TCCS szimulátor

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor lőtt sebekkel - TCCS 1

Termék: 1021380

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor jelentős érsérülésekkel - TCCS 2, 1021381, Harctérisebesülés-ellátási TCCS szimulátor

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor jelentős érsérülésekkel - TCCS 2

Termék: 1021381

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor traumatikus amputációkkal - TCCS 3, 1021382, Harctérisebesülés-ellátási TCCS szimulátor

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor traumatikus amputációkkal - TCCS 3

Termék: 1021382

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor traumatikus amputációkkal és lőtt sebekkel - TCCS 4, 1021383, Harctérisebesülés-ellátási TCCS szimulátor

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor traumatikus amputációkkal és lőtt sebekkel - TCCS 4

Termék: 1021383

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor hasi szervek hasüregen kívülre kerülését okozó hasi sérüléssel- TCCS 5, 1021384, Harctérisebesülés-ellátási TCCS szimulátor

Harctérisebesülés-ellátási szimulátor hasi szervek hasüregen kívülre kerülését okozó hasi sérüléssel- TCCS 5

Termék: 1021384

Sürgősségi vészhelyzetisebesülés-ellátási szimulátor vérzéscsillapítás gyakorlásához - THCT, 1021644, Harctérisebesülés-ellátási TCCS szimulátor

Sürgősségi vészhelyzetisebesülés-ellátási szimulátor vérzéscsillapítás gyakorlásához - THCT

Termék: 1021644